Diş implantı, ağızdaki eksik dişi tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen vida şeklindeki tıbbi köktür. Çene kemiğine yerleştirilen ve diş kökü görevi gören implantın üstüne yeni bir diş yerleştirme imkânı bulunmaktadır. İmplantlar titanyum, zirkonyum ve seramikten yapılmaktadır.
Hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir ve 3 boyutlu radyografik görüntüleme ile çenedeki kemik yapısı detaylı olarak analiz edilir. Kemik yapısına uygun uzunlukta ve çaptaki implant, cerrahi operasyon ile çene kemiğine yerleştirilir.
Seçilen implant tipine göre süre değişir ancak bir implantın çene kemiğine yerleştirilmesi ortalama 10 dakika sürer.
Diş implantı cerrahi bir operasyondur ancak lokal ya da gerekirse genel anestezi ile yapıldığından acı olmaz.
Yeterli çene kemiği yoğunluğunun olduğu durumlarda aynı gün yeni diş takma mümkün olabilir. Genellikle ise implant tedavisi 2 aşamada tamamlanır. İki aşamalı tedavide implantın çene kemiğine kaynaması için 2 ila 5 ay beklenir.
Tam dişsiz denilen yani hiç dişi bulunmayan hastalar All-on-4 tekniği ile bir günde diş protezine yani yeni dişlere kavuşabilir. Hiç dişi bulunmayan hastalarda çene kemiğine 4 implant yerleştirilir. Bunlardan ikisi öne, ikisi arkaya konumlandırılır. Öndeki implantların açısı 90 derece, arkadakilerin ise 45. derece olur. Böylece sağlamlık ve işlevsellik elde edilerek 4 implantın üstüne geçici protezler hemen yerleştirilir ve hasta yeni dişlerini aynı gün kullanabilir. 3 ay sonra ise kalıcı dişler takılır.
Diş etine dikiş atılmayan implant tedavisinde özel bilgisayar programında planlama yapılır. Ağız içi yapısı 3 boyutlu olarak görüntülenir ve 3 boyutlu kalıp yazıcıdan çıkarılıp hastanın ağzına yerleştirilir. İmplant yeri işaretlenir. İşaretli noktaya implant yuvası açılarak implant yerleştirilir. Dikişsiz implant tedavisi hasta için daha konforludur. Aynı gün geçici protez ile hasta günlük yaşamına döner. Sabit protezler ise 2 ila 3 ay içinde takılır.
Zigomatik implant, elmacık kemiklerine uygulanan implant yöntemidir. Üst çeneye zigoma kemiklerinden destek alınarak yerleştirilen zigomatik implantlar, klasik implantlardan boyut olarak farklıdır. Klasik implantlar 8 ila 12 mm arasında olurken, zigomatik implantların uzunluğu 30 ila 50 mm’dir.
Zigomatik implant üst çenede ileri derecede kemik erimesi olan ve kemik tozu uygulanamayacak hastalara yapılır. Zigomatik implant genel anestezi altında gerçekleştirilir.
İmplant için çenede yeterli kemik dokusu bulunmuyorsa kemik tozu tedavisi uygulanabilir. Kemik tozu uygulaması lokal anestezi ile yapılır ve 3 ila 4 ay sonra implant yerleştirilebilir.
İmplant yöntemi ile yeterli sayıda destek dişi bulunmayan ve tak çıkar şeklinde hareketli protez kullanan hastalara sabit protez yapılabilir. Komşu dişlerin kesilmesine neden olan köprü tedavisinin dezavantajları implant tedavisinde yaşanmaz. İmplant dişin işlevi doğal diş ile aynıdır.
Kemik gelişimini tamamlamış, cerrahi komplikasyon doğurabilecek sağlık sorunu bulunmayan 18 yaş ve üstü kişilere implant tedavisi yapılabilir. Sistemik rahatsızlık denilen ve sürekli kontrol altında tutulması gereken rahatsızlıkları bulunan hastalara implant yapılabilmesi için diş hekimi ile diğer hekimlerin konsültasyon gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Hastaya uygulanacak implant sayısı artıkça 1-2 günlük dinlemeye ihtiyaç olabilir ama genellikle ertesi gün tüm hastalar rutinlerine dönebilmektedir.
İmplant tedavisi 50 yıldır yapılmaktadır ve başarı oranı bilimsel araştırmalara göre %98’dir. İmplantın tutup tutmaması doktorun beceresi ve hastanın sağlık kurallarına uyması ile paraleldir.
Diş temizliğinin günlük olarak aksatılmadan yapılması gerekir. Standart diş fırçasının yanı sıra ara yüz fırçası kullanmak, diş ipi kullanımı alışkanlığı edinmek önemlidir.
Diş implantı ömür boyu çenede kalması için planlanır. Hastanın diş temizliğine gösterdiği özen ve genetik genetik faktörler implantın kalıcılığında etkili olur.
İmplant markasının başarısının kanıtlanmış olması, üretim kaynaklı hatalarda ömür boyu garanti verebiliyor olması önemlidir.